Günümüz şartlarında evde bakım ve sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle beraber evde fizik tedavi hizmeti de bir hayli önem kazanmış bulunmaktadır. Artık hastalar evinde fizik tedavi görerek hem daha rahat ve güvenlir bir ortamda fizik tedavilerini görüyor hem de hastaneye gidip gelmede zorluk çekmiyorlar.
Bu bağlamda evde fizik tedavi hizmeti veren çeşitli sağlık kuruluşları vardır. Şu an pek fazla yaygın olmamakla birlikte bazı devlet hastanelerinin ve fizik tedavi hastanelerinin bu konuda hastalarına evde fizik tedavi hizmeti sunduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde gelişmiş belediyeler evde sağlık hizmeti altında evde fizik tedavi hizmeti de sunarak hastaların evlerine fizyoterapist gönderebilmektedir. Fakat devletin ve belediyenin imkanları dahilinde gelişen bu hizmetler malesef sınırlı olabiliyor ve bu seanslar hastaların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamıyor.
Bunların dışında evde fizik tedavi hizmeti veren özel sağlık kuruluşları da bu konuda fizik tedavi ihtiyacı olan hastaların evlerine fizyoterapist göndermektedir. Fakat evde fizik tedavi seanslarının SGK tarafından ödemesi olmadığı için ve sadece özel sigortalar tarafından bu hizmet karşılandığı için hastaların ekstra ücret ödemesi gerekmektedir.
Evde uygulanan fizik tedavi seanslarında öncelikle fizyoterapistler hastayı değerlendirir, bir fizik tedavi programı belirler ve seansları uygulamaya başlar. Genellikle haftada 3-4 seans olacak şekilde tedaviye devam edilir.
Multiple Skleroz, ALS, Guillain Barre Sendromu, Parkinson, Omurilik Yaralanmaları, Felç, yürüme ve denge bozuklukları olan Geriatrik Hastalıklar, Cerebral Palsy, Spina Bfida, kalça kırıkları, kalça protezleri, diz protezleri, ön çapraz bağ gibi hastalıkların tedavisi için ev ortamında fizik tedavi talep edilmektedir.
Siz de fikrinizi belirtin